Sydney – séta a környéken

2012.02.19. vasárnap

 Mint már az előzőekben jeleztem Sydney-ben már muszáj dolgoznunk is, nem minden a nyaralásról szól, de ugye a vasárnap, az vasárnap – így mi is azzal kezdünk, hogy kivettük a szabadnapot. Tehetünk mi arról, hogy az első napunk vasárnapra esik? 🙂 🙂 🙂 Ki korán kel aranyat lel!

Ha nem is aranyat, de elkaptam egy éppen érkező hajót, majd mikor a drágám is felébredt csinált egy fotót rólam is, a felkelő nap fényében. Egyre költőibb vagyok?!

Szép komótosan elkészültünk és készen volt a terv, átsétálunk a hídon, a másik oldalon a Circular Quay-en pedig felszállunk az ingyenes buszra, amely körbemegy a belvárosban, és elmegyünk a China Town-ba, a kínai negyedbe, ahol a világ legjobb laksá-ját főzik. De hogy ma is tanuljunk valamit:

Amit Sydneyről tudni érdemes

Sydney (ejtsd: s z ɪ d n i ), Ausztrália legnagyobb városa, Új-Dél-Wales  (New South Wales – NSW) állam fővárosa. Sydney Ausztrália délkeleti részén, a Tasman-tengernél található.

A város az első brit gyarmat, amit 1788-ban alapított Sydney Cove és Arthur Phillip az első flotta parancsnokai, akik az elítélt raboknak hoztak létre egy büntető kolóniát. Ez a várost övező dombokon (a mai Port

Jackson vagy közismert nevén Sydney Harbour városrésznél) jött létre, ahol a mai Operaház és Harbour Bridge (Kikötő Híd) áll. A várost számos öbölfolyók, strandok veszik körbe. Sydney területén több mint 70 strand jellegű tengerpart (beach) található, melyek közül a leghíresebb a szörfözők kedvence, a Bondi Beach. Ugyancsak említést érdemel a város északi részén, Manly-félszigeten található Manly Beach.Számos nevezetes park, köztük a Hyde Park és a Királyi Botanikus Kert is megtalálható itt.

Sydney éghajlata óceániszubtrópusi. A legmelegebb hónap a január, amikor a napi átlaghőmérséklet 18,6-25,8 °C között van, és amelyik hónapban átlagosan 14,6 napon át haladja meg a hőmérséklet a 30 °C-ot. A tél enyhe, a hőmérséklet csak nagyon ritkán csökken 5 °C alá. Sydneyben az 1830-as években esett legutóbb hó. A város mentes az időjárási szélsőségektől, nem jellemzőek a tornádók, vagy földrengések. Ugyanakkor a meleg, száraz nyarak során, különösen januárban és februárban a bozóttüzek gyakoriak, melyek igen gyakran elérik a város külterületeit is.

Lakosainak száma 4 és fél millió körül mozog. Az Economist Intelligence Unit 2011-ben Sydney-t a világ 10 legélhetőbb városa közé sorolta, pontosítva a világ 6. legélhetőbb városává.

Sydney központja az ausztrál kereskedelemnekművészetnekoktatásnakkultúránakdivatnak, a zenei, szórakoztató iparnak és a turizmusnak is. A város otthont adott nagy nemzetközi sporteseményeknek, mint például a 1938-as Brit Birodalmi Játékoknak, a 2000-es Nyári Olimpiai Játékoknak, és a 2003-as Rögbi Világ Kupa döntőnek is.

China Town

Lassan átértünk a hídon, pár percet vártunk csak a buszra, ami 10 percenként jár és a város üzemelteti, a látogatók és a turisták kedvéért. Ezzel végig lehet menni a kínai negyedig, bár mi hamarabb leszálltunk és sétáltunk. Körbejártuk a marketet.

Kicsit nosztalgiáztunk, amikor második alkalommal jöttem Sydney-ben ebben az épületben laktunk.

Hú, nagyon finomat ettünk, már nagyon fentük rá a fogunkat!

Utána pihegtem is, mint a kiscsibék vagy kik. Aztán már alig tudtam hazajönni. Ugyanolyan útvonalon, ahogy mentünk. Hazaérve leültem egy kicsit dolgozni, de nagyon hamar megszállt az álommanó és egy jó nagyot aludtam.

2012. február 20. hétfő

Reggel nem a kakas kukorékolására, hanem papagáj hangoskodására (tényleg, mit csinál a papagály, amikor hangot ad ki? Tudja valaki?) ébredtem. Ezek sem találtak más helyet, csak az erkélyünket – egyébként teljesen aranyosak, ha nem éppen ébresztik az embert.

A mai napi terv: munka, munka, munka (Lenin után szabadon)

S ez így is történt, csak délben vettünk ki egy kis ebédszünetet, és tettünk egy nagy kört a környéken, természetesen a kamerával együtt.

Sydney Luna Park (Vidámpark)

Először lesétáltunk a Luna Parkig, most nem a megszokott nézetből, most hátulról fényképezve. A Luna Parkot 1936-ban nyitották. 1979-ben be kellett zárni  és fennállása során többször is bezárásra kényszerült, először 1979-ben, amikor a Szellemvasúton tűz keletkezett több halálos áldozatot követelve és a a park egy része leégett. Ekkor szine teljesen újjáépítették.  1982-ben nyitották meg újra.

Története során még többször kellett bezárni, de legutóbb 2004-ben nyitották újra és azóta fogadja a szórakozni vágyókat. a város szívében.

Olimpiai uszoda

Az Olimpiai uszoda (North-Sydney Olympic swimming pool) a Milsons Point “öbölben” fekszik a Harbour-híd és a Luna Park között. Az art deco stílusjegyeket magán viselő uszodát 1936-ban adták át Rudder&Grout építészek tervei alapján. Bár a neve utal a 2000-ben itt megrendezésre kerülő Olimpiai játékokra,  itt nem rendeztek olimpiai versenyeket.Mellette az Olimpiai Uszoda, Egy külső 50 méteres és egy fedett 25 méteres medencével rendelkezik fantasztikus környezetet biztosítva a sportolni vágyó embereknek…

Aztán a híd alatt indultunk vissza, a parkon keresztül.

Itt mutatom, hogy hol lakunk, a fehér lépcsőzetes ház után jobbról a legmagasabb téglaépület.

A középső képen azért térdeltem le, hogy ne takarjam ki a várost! Mielőtt másra gondolnátok!

Aztán lejárt az ebédidőnk és máris siettünk vissza a 6. emeletre dolgozni, intézni az ügyeinket.

Többek között valahogy haza kellene jutni Frankfurtból Budapestre. Eredetileg Malévval mentünk volna, de ugye tudjuk mi történt. Ráadásul csak oda (Pestre) kellene jegy, ami megint nem könnyíti a dolgunkat.

De, ha minden igaz, a Lufthansa hazavisz bennünket!


 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.